Marmeren, granieten of kwartswerkbladen - wat is het beste?
5 min read
Er wordt vaak gezegd dat het werkblad het hardst werkt in elke keuken, omdat het wordt blootgesteld aan verschillende etenswaren en vloeistoffen en ontelbare klappen krijgt van allerlei keukengerei. Keukenwerkbladen moeten dus veerkrachtig zijn en bestand tegen het leven in de hardst werkende ruimte in huis. Aangezien het er vies zal worden, is het gemak waarmee hij schoongemaakt kan worden ook een belangrijke factor.
Dan is er nog het aspect van de stijl. Trends komen en gaan, maar er zijn enkele blijvende favorieten als het op aanrechtbladen aankomt. Aangezien het materiaal nu meestal doorloopt via opzetbladen, spatranden, over grote eilandunits en tot op de vloer via watervaluiteinden, speelt het gekozen oppervlak de hoofdrol in de algemene look van de afgewerkte ruimte. Geen wonder dat mensen bij het ontwerpen van hun nieuwe keuken beginnen met het werkblad en dat dit nu ongeveer 20-25 procent van de totale kosten vertegenwoordigt.
Het doel is dus simpel: een robuust en duurzaam, functioneel en makkelijk te onderhouden werkbladmateriaal kiezen dat ook mooi is en dat elke keukenruimte kan transformeren van middelmatig naar een waar juweeltje.
Hoewel er meer dan een dozijn materiaalkeuzes beschikbaar zijn op de markt voor keukenwerkbladen, gaan we ons richten op de drie die in de eerste plaats voldoen aan de criteria en die ook de belangrijkste trends in de markt en de snelst groeiende categorieën vertegenwoordigen.
5000 London Grey worktops zijn een duurzaam en mooi alternatief voor natuurlijk marmer
Marmeren oppervlakken zijn al vele jaren populair en we kunnen stellen dat ze zelden uit de mode raken. Marmer staat voor klassieke elegantie en levert echte weelde aan interieurontwerpen. Hoewel marmer voornamelijk bekend staat als wit, is het ook verkrijgbaar in groen, grijs en zwart, terwijl de patronen variëren van contrastrijke prominente aders tot veel subtielere tonale patronen. De beperkingen van marmer zijn goed bekend. Het is relatief zacht waardoor het gevoelig is voor krassen, afschilferen en barsten na zwaardere schokken. Marmer is ook poreus, waardoor vlekken een probleem worden. Rode wijn, citroensap en kurkuma zijn alledaagse dingen die problemen kunnen veroorzaken voor je marmeren blad en zelfs sommige hardere schoonmaakmiddelen doen meer kwaad dan goed. Eenmaal beschadigd kan het duur en soms onmogelijk te repareren zijn. De poreuze aard kan het ook een toevluchtsoord voor bacteriën maken, hoewel een goede sealing twee keer per jaar deze kans kan verkleinen.
Moderne kwartswerkbladen zoals 6131 Bianco Drift belichamen de esthetiek van natuurlijk graniet
Graniet is van oudsher meer gangbaar als materiaal voor aanrechtbladen dan marmer en is iets minder poreus, waardoor het over het algemeen één keer per jaar moet worden geseald. Het is ook harder dan marmer. Omdat het echter een natuurproduct is dat uit de aarde wordt gewonnen, kunnen de sterkte en structurele integriteit variëren, waarbij sommige platen gevoeliger zijn voor schade dan andere door verborgen scheuren en gebreken. Elke steen is uniek en kan er anders uitzien. Er is niet zo’n grote verscheidenheid aan kleuren en patronen als bij andere werkbladmaterialen bij graniet. In markten zoals Noord-Amerika is graniet verdrongen als het materiaal van keuze door moderne kwaliteitsproducten van kwarts.
Overweeg voor een veerkrachtig keukenoppervlak dat eruitziet als marmer de kwartswerkbladen van 5031 Statuario Maximus
Kwarts, ook wel technische steen of composietsteen genoemd, is een van de snelst groeiende categorieën keukenbladen, niet minst van al vanwege de technische eigenschappen. Voor hoogwaardige oppervlakken wordt ongeveer 93% natuurlijk kwarts gebruikt, een van de hardste materialen in de natuur, waardoor het aanrechtblad extreem duurzaam is. Het is niet alleen krasbestendig, maar ook vrijwel niet poreus. Daarom zijn vlekken, zoals bij natuurlijk graniet, marmer en betonnen bladen, geen probleem. Dagelijks schoonmaken vereist niet veel meer dan een mild schoonmaakmiddel en een schone vochtige doek. Dankzij de niet-poreuze eigenschappen hoeft het nooit te worden geseald en blijft het een van de meest hygiënische oppervlakken voor keukenruimtes. De toonaangevende merken hebben ook altijd een lange garantie.
Naast kwartsoppervlakken geïnspireerd door marmeren of granieten werkbladen, heeft de moderne technologie de introductie van afwerkingen van gestort beton teweeggebracht.
Het aspect waarin kwarts echt tot zijn recht komt, is de keuze. Kwartsoppervlakken zijn verkrijgbaar in een enorm scala aan kleuren en patronen, waarbij de topmerken oppervlakken ontwerpen die niet te onderscheiden zijn van natuurlijk marmer en graniet. Vooruitgang in de kwartstechnologie heeft ook geleid tot de ontwikkeling van afwerkingen met unieke texturale bewegingen en patina’s die de look en feel van oppervlakken zoals gegoten pleister of ruw beton vastleggen, ideaal voor industriële of stedelijke thema-interieurs.
Gebruik onze visualiser om nieuwe keukenontwerpideeën uit te proberen >>
Er bestaat weinig twijfel waarom kwartswerkbladen hard op weg zijn om de favoriet van het Verenigd Koninkrijk te worden. Dit oppervlak is veerkrachtig, heeft een superieur kleurenpalet met een ruimere keuze aan patronen en is veel beter bestand tegen vlekken, afschilferen, barsten en krassen. Veel keukenbezitters zijn tevreden met marmeren of granieten werkbladen maar de extra voordelen van kwartswerkbladen, zonder de gebreken van de twee andere materialen, zorgen ervoor dat kwarts als materiaalwinnaar uit de bus komt.
{{ subtitle }}
{{ i.desc }}
{{ subtitle }}
{{ subtitle }}